top of page
Search

„Sul on õigused!” ehk üliõpilasesinduse telgitagused

Autor: Emma Anni Koppel, MVÜKi esimees


Nagu Sa ilmselt juba pealkirjast said aru, siis tegemist on artikliga, mis käsitleb üht kõige väärtuslikumat omandit – (tudengi)õigusi. Tegelikult on selle kirjutise eesmärk ka tutvustada sulle sinu häälekandjaid üliõpilasesinduses – MVÜK (meditsiiniteaduste valdkonna üliõpilaskogu) ja erinevad IÜKid (instituutide üliõpilaskogud). Selle asemel, et parafraseerida TÜÜE kodulehel (tyye.ut.ee) olevat infot, avame sulle väikese akna ühte meie töönädalasse. 


MVÜKi ja IÜKide erinevustest

(Sa võid selle lõigu vahele jätta, sest see on vaieldamatult kõige igavam osa). Niisiis, kui valdkonnaesindus on piltlikult, Harjumaa või Tartumaa, siis instituudid on linnad, nagu Tallinn või Tartu. Meditsiiniteaduste valdkonnas on kokku kuus instituuti:

1) Bio- ja siirdemeditsiini instituut (1.-6. kursuse arstitudengid, doktorandid)

2) Farmaatsia instituut (1.-5. kursuse proviisori tudengid)

3) Hambaarstiteaduse instituut (1.-5. kursuse hambaarstitudengid)

4) Kliinilise meditsiini instituut (4.-6. kursuse arstitudengid, 4.-5. kursuse hambaarstitudengid)

5) Peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut (1.-6. kursuse arstitudengid, magistriõppekavad)

6) Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut (1.-3. kursuse füsioteraapia- ja sporditeaduste tudengid)

Ilmselt on nimedestki selge, mis on täpselt antud esinduse n-ö teeninduspiirkond. Kuid igaks juhuks tõime need eraldi välja.


Natuke põnevam osa ja lihtsalt teadmiseks: kui Sul, kes seda loeb, on mure, siis kõigepealt pöördud Sa oma instituudi esindaja poole! Näited tõsielust ja väljamõeldud juhtumitest:

  • Biomeedikumist on pihta pandud iga viimne kui kahvel-> bio- ja siirdemeditsiini instituut

  • Abiellusin ja nüüd on teine perekonnanimi-> kliinilise meditsiini instituut

  • Sa õpid proviisoriks ja Sul on mure-> farmaatsia instituut

  • Sa õpid hambaarstiks ja Sul on mure-> hambaarstiteaduse instituut

  • Sa õpid füsioterapeudiks/spordiinimeseks ja Sul on mure-> sporditeaduste ja füsioteraapia instituut

 

Viimastes punktides väljatoodud tudengitel on eriti lihtne, kuna Sind esindavad vähesed instituudid ja ei pea pead murdma, kelle haldusalasse probleem läheb.


“Ja mida siis MVÜK üldse teeb?” 

Tänan küsimuse eest!

Lihtne vastus on, et oleme sild üliõpilaste ja dekanaadi vahel, kus osaleme valdkonna täiskoosolekutel ja otsuste tegemises. Veelgi lihtsam viis meie tööd tutvustada on aga Sind kaasa võtta teekonnale, mille nimi on:


Üks nädal Sinu valdkonna esindajana.

Algas töine koolinädal, kus kohe esmaspäeval oli kolm sündmust. Käisime meditsiinivaldkonna dekanaadiga kohtumas, kus osales ka EAÜSi esindus. Järgmisel koosolekul on oodata ka teiste seltsingute esindusi. Arutlusele tulid kirgi kütnud parkimiskorralduse muutus ning tudengite vaktsineerimise projekt. Ilmselt legaalsetel põhjustel ei saa ma kogu koosoleku sisu avada, kuid teatame rõõmuga, et dekanaat on väga koostööaldis ning muutustele orienteeritud!


Järgmine punkt päevakavas oli käia I kursuse biofüüsika loengus, kus olid koos arstiteaduse, hambaarstiteaduse ja proviisoriõppe tudengid. Hellalt antud 10 minutiga tutvustasime enda olemust ja tegevusi.. Õhtu lõppes koosolekuga kõikide instituutide esindajatega, kus rääksime tulevastest plaanidest, arutasime päevakohaseid teemasid ja sõime rammusat pitsat.


Kesknädalal osalesime meditsiinivaldkonna nõukogus, mis on sisult suur koosolek kõikide med.valdkonna instituutide juhtidega. Teemad on enamasti teadmiseks ja esindajad on pigem kuulaja rollis.


Neljapäeval toimus TÜÜE (Tartu Ülikooli üliõpilasesindus) volikogu, kus on koos TÜÜE juhatus ning kõik neli Tartu Ülikooli õppevaldkonda. Volikogu on üsna põnev koht, sest saab istuda Senati saalis, igaühel on oma nimesilt ning päevakorras on tudengilähedasemad teemad nagu kõrghariduse rahastamine või ühiselamud.


Nädalavahetusel toimus selline tore sündmus, nagu TÜÜE sügisene väljasõit. Erinevalt teistest sündmustest, mida kirjeldanud oleme, on see pooleldi töö- ja pooleldi puhkelaager. Arutati erinevaid teemasid, nagu võrdne kohtlemine ülikoolis ja saime seada endale eesmärke tegevuskavade näol. Õhtul toimus meeldiv sotsiaalprogramm, kus sai saunalavadel vaim välja puhatud.


MVÜKi koosseis 2024/25. Autor: Karoli Luige

MVÜKi tähtsaim ülesanne

Loomulikult pole kõik nädalad sellised ning MVÜKil on kindlasti arenguruumi ja me soovimegi täiustuda ning ajaga kaasas käia. Kui põhiliselt oleme tegelenud iga-aastase gripivaktsineerimisega, kliinilist õpet alustavatele tudengitele nimesiltide tegemisega, projektide ja medicina valdkonna seltside rahastamisega ning tohutus koguses koosolekutel osalenud, siis tähtsaim ülesanne on siiski esindada igat meditsiinivaldkonna (mitte ainult arstiteaduskonna) tudengit. Ülesandeid võibki loetlema jääda, aga teeme kõike selleks, et iga tudeng end meie valdkonnas hästi tunneks.


Oleme jõudnudki artikli lõppu ja nagu ikka kombeks, siis endale peab pidevalt reklaami tegema. Seega, kindlasti jälgige meid Instagramis (mvyk_tartu) ja mure korral saatke meile e-kiri mvyk.ut@gmail.com. Ootame ka alati tagasisidet, ideid ja ootusi!


Sa ei pea oma murega jääma üksi – Sul on tõepoolest õigused.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page